onsdag 7 november 2007

Glögg



Den här glöggen har jag gjort i minst femton år, den är bättre än någon köpeglögg, Blossa kan slänga sig i väggen. Och så är den formidabelt enkel att göra. Enda kruxet är att komma ihåg att köra igång den tre veckor i förväg, så vill man ha glögg till första advent är det bara att sätta igång nu.

Har du, som jag, en stor plastdunk med skruvkork, eftersom du testat att göra eget vin, köper du boxvin. Har du ingen dunk kanske vinflaska med skruvkork är ett bättre alternativ så kan man hälla tillbaka blandningen i flaskorna. Och du, var inte dumsnål när det gäller vinet, skit in = skit ut. Gott vin = god glögg.

1 box rödtjut
1 hela Brännvin Special, slösa inte vodka eller nåt sånt, Brännvin Special är optimalt här
600 g strösocker
320 g farinsocker (fast idag blev det hälften farin och hälften ljus muscovado eftersom jag råkade hitta en stenhård muscovado-klump längst bak på en hylla)
12 g kanelstång, cirka 3 stycken av kassia-kanel, spara Sri Lanka-kanelen till något annat
8 g hela kryddnejlikor
8 ml aromatisk tinktur (finns på apoteket)

1. Blanda vin, brännvin och socker i en bunke. Eller en hink. Men kanske inte den som står i garaget och som du vanligtvis förvarar jordiga saker i.
2. Rör tills sockret har löst sig.
3. Häll över blandningen i en dunk (eller i flaskor)
4. Peta ner kanelstång och kryddnejlika i dunken (eller flaskorna)
5. Peta ner lite mer kanelstång och kryddnejlika än vad som står i receptet, det kan ju inte bli annat än bättre.
6. Sätt på locket och håll dig i skinnet i tre veckor. Öppna möjligtvis någon gång då och då för att lukta och sukta.
7. Sila av kryddorna efter tre veckor. Smaka av med aromatiskt tinktur.
8. Ta ett glas och känn förhoppningsvis en gnutta julfrid.

1 kommentar:

lina sa...

Tror jag ska ta och testa ditt glöggrecept, har aldrig gjort egen glögg förut:)